Last van uitstelgedrag? 7 tips voor uitstellers

Heb jij ook wel eens last van uitstelgedrag? Dat je je voorneemt om iets te gaan doen en dat er dan allerlei redenen zijn dat je niet echt begint? Totdat er echt geen tijd meer is en je dan heel erg hard moet werken om de deadline te halen. Pfoeh, je haalt de deadline wel altijd. Maar het is stressvol. Ook omdat je elk moment dat je niet bezig bent met wat je moet doen, er wel steeds aan denkt. En je dan schuldig voelt. Herkenbaar toch?

Confronterend

Ik was vrijdag op een seminar waar dit onderwerp aan bod kwam. En toen werd het me wel heel erg duidelijk dat ik erg goed ben in uitstellen. Ik betrapte mezelf er vanmorgen nog op. Ik heb beloofd om vandaag een leefstijl- en voedingsadvies te maken voor een klant. En ik wil nog iets aan mijn website doen. En ik wil naar de sportschool (ook belangrijk!). En ik moet nog wat boodschappen doen. Genoeg te doen dus. Ik ben op tijd opgestaan. En vervolgens heb ik om 12 uur ’s middags nog niets van dit lijstje gedaan.

Want er is nog mail te lezen en beantwoorden. Even Facebook checken. Een filmpje kijken. Gezellig koffie drinken met mijn partner. En nog een was doen. Oh, er ligt nog was om op te vouwen. Dan doe ik dat ook maar even nu. Zal ik nog even…en het is alweer 12 uur.

De tijd vliegt. Ik zit niet stil. Ik doe genoeg. En toch doe ik soms ook niks. Met als gevolg dat ik altijd maar ‘druk druk druk’ ben. Maar niet met wat ik eigenlijk wilde doen.

Ik denk dat dit best herkenbaar is, toch?

Wat kun je hier nu aan doen?

Allereerst moet je uitzoeken wat maakt dat je iets uitstelt en andere dingen voor laat gaan:

  • Vind je het niet leuk?
  • Is de klus te groot?
  • Vind je het moeilijk?
  • Weet je niet waar je moet beginnen?
  • Is er gewoon te veel afleiding om je heen?
  • En als het gaat om iets waar anderen iets van kunnen of moeten vinden: ben je misschien bang voor de reactie van die anderen?

Het is heel belangrijk om inzicht in te hebben in de achterliggende reden voor het uitstellen, zodat je er iets aan kunt doen.

Mijn 7 tips tegen uitstelgedrag

 

1. Maak onderscheid in belangrijke en niet belangrijke zaken

Maak onderscheid tussen dingen die belangrijk zijn en dingen die minder belangrijk zijn. Minder belangrijke dingen die doe je niet (delegeren), of pas later als je tijd over hebt. Maak eerst wat tijd vrij voor belangrijke dingen die niet zo snel gedaan hoeven te worden. Anders loop je het risico dat je de hele dag bezig blijft met dingen die wel haast hebben. Brandjes blussen. Ikzelf ben erg goed in brandjes blussen. En als ik daar eenmaal mee bezig ben, dan heb ik zo veel onrust in mijn lijf, dat ik maar brandjes blijf zoeken om die te blussen. Dan komt er niets van dat grote rapport dat ik nog moet schrijven. Met als gevolg dat ik na een dag werken moe ben vanwege het rennen en vliegen. En dat ik eigenlijk niet altijd een tevreden gevoel heb. Omdat dat ene belangrijke rapport nog steeds op me ligt te wachten.

2. Maak een planning

Maak een planning. Het liefst een weekplanning. Maar als je nu nog niet zo bekend bent met plannen, maak dan een dagplanning. Maak bijvoorbeeld aan het einde van je werkdag een planning voor de dag erna. Begin de dag met de klussen die je moet doen. Begin dus niet ’s morgens met je email! Zie tip 1. In de email zitten vaak niet-urgente en niet belangrijke zaken. Mail is een grote bron voor afleiding. Plan je dag niet helemaal vol, zodat je ook nog tijd hebt voor onverwachte dingen. En zodat je ook nog tijd hebt voor leuke dingen.

3. Zeg eens vaker ‘nee’

Als je een klus niet leuk vindt, zeg er dan ‘nee’ tegen. Er is vast iemand anders die de klus ook kan doen.

Als dat niet gaat, vraag je dan af hoe belangrijk die klus is. Moet het vandaag? Begin er dan mee. Kan het ook op een ander moment? Plan dan op een ander moment tijd in.

4. Maak een grote klus overzichtelijk: deel hem op in kleinere klussen

Als een klus erg groot en onoverzichtelijk is, probeer hem dan op te delen in kleinere klussen. Plan elke dag (of zo vaak als nodig) deze kleinere klussen in. Zo werk je stapje voor stapje aan je klus en komt het einde stapje voor stapje in zicht. Het leuke hiervan is: steeds als je een deel van de klus klaar hebt, kun je even blij en tevreden zijn. Zo heb je vaker voldoening van je harde werken.

5. Vraag om hulp!

Als de klus moeilijk is, probeer dan te analyseren wat precies moeilijk is. Welk onderdeel van de klus vind je lastig. Is er iemand die je daarbij kan helpen? Veel mensen vinden het leuk als ze iemand kunnen helpen. Terwijl veel mensen het niet zo gemakkelijk vinden om hulp te vragen. Zonde!

6. Zorg voor minder afleiding

Focus je op datgene wat je zou gaan doen. Als er teveel afleiding om je heen is, kijk dan eens wat je daaraan kunt doen. Voor mijzelf geldt dat het uitmaakt in welke ruimte in huis ik zit te werken. Als ik achter mijn bureau zit, met de PC daarop, administratie in mijn werkbak op het bureau, de wasmachine in de buurt en een piepende telefoon naast me, dan wordt ik snel afgeleid. Dat geldt ook voor rommel om me heen.

Als ik beneden ga zitten, heb ik alleen mijn laptop, zonder mail- en Facebook-notificaties. Geen rommel om me heen, geen volle wasmand in de buurt. Ik zet mijn telefoon op de vliegtuigstand. Minder afleiding, dus daar kan ik beter doorwerken.

7. Laat je gedachten gaan

Misschien herken je dat wel. Ben je eenmaal begonnen, dan denk je ineens aan die verjaardagskaart die je nog moet sturen. Of de plantjes die nog water moeten. Of dat je een telefoontje moet plegen. Prima. Schrijf het op. Maar ga het niet doen. Blijf zitten. Laat je telefoon op de vliegtuigstand. Ga door met wat je aan het doen was.

Bonustip

Multitasking bestaat niet. Ja, dat weet ik helaas ook nog niet zo heel lang. Als je twee (of meer) dingen tegelijk doet, dan doe je eigenlijk steeds maar één ding, gevolgd door het tweede ding en dan weer het eerste ding, gevolgd door het tweede ding. Je schakelt dus steeds tussen twee dingen. Je verliest daarmee heel erg veel tijd. Je bent sneller als je eerst het ene doet en daarna het andere. Dus stop met multitasken.

En ja dames, dat geldt ook voor ons.

 

Heel veel succes met deze tips. En stel het niet te lang uit om ze toe te passen!

Ik begin er morgen mee.

 

Laat je mij weten of je hier iets aan hebt?